Jacques Reymond

Tajwański chano main - smażony makaron


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska

Tajwański chano main - smażony makaron
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składnik

500 g cienkiego makaronu ryżowego

6 ząbków czosnku, drobno posiekanych

250 g tłustej wieprzowiny, zmielonej

2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków

3 chińskie grzyby, namoczone w wodzie i pokrojone w kostkę

6 łyżek lekkiego sosu sojowego

szczypta cukru

1 średnia cebula, pokrojona na plasterki i usmażona

olej do smażenia

1 pęczek dymki, tylko zielone części, pokrojone na 2-3 cm kawałki

½ szklanki pokrojonej na zapałkę marchewki

dodatkowe 125 ml lekkiego sosu sojowego

500 ml wody

2 szklanki kiełków fasoli

1 posiekany pęczek szczypioru czosnku

kilka listków kolendry



Przygotowanie

Namoczyć makaron we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Uważać, żeby się nie rozgotował. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać zmieloną wieprzowinę i przyprawę 5 smaków. Podsmażyć, aby przyprawa była bardziej aromatyczna. Dodać grzyby i sos sojowy, szczyptę cukru i wlać tyle wody, aby pokryła mięso. Przykryć i dusić 50 minut, potem dodać cebulę i dusić jeszcze 10 minut. W woku podgrzać olej na dużym ogniu, podsmażyć dymki, dodać marchewkę. Wlać dodatkowy sos sojowy i szklankę wrzątku. Włożyć makaron i wymieszać. Dodać kiełki fasoli i szczypior czosnku. Wymieszać i nałożyć na duży talerz. Polać makaron sosem mięsnym i przybrać listkami kolendry.



powrót

Podobne przepisy

Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zielona lasagne z bobem i beszamelem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.