Tajsko-włoskie sajgonki z dipem arachidowym

Tajsko-włoskie sajgonki z dipem arachidowym
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 8)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska, Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • dip z orzechów arachidowych
  • 4 łyżki masła arachidowego z kawałkami orzechów
  • sok z 1 dojrzałej czerwonej pomarańczy z Sycylii
  • 1 łyżeczka starzonego octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta ostrej chili w płatkach
  • 1 łyżka wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce masło arachidowe, wodę i sok z pomarańczy – to potrwa z minutę. Dodaj ocet balsamiczny, syrop klonowy oraz płatki chili i ponownie dokładnie wymieszaj. Wymieszaj w dużej misce sos tamari, syrop klonowy, imbir, czosnek, tajską chili i bazylię. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj z marynatą. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 15 - 20 minut. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Rozłóż na nim zamarynowane mięso i smaż przez 3 - 4 minuty, nie dłużej.
Rozłóż na blacie czystą ściereczkę. Nalej letniej wody do płytkiej miski albo głębokiego talerza. Zanurzaj pojedynczo arkusiki papieru ryżowego na ok. 10 sekund. Delikatnie rozkładaj kolejne arkusze na ściereczce, a następnie odwracaj zgrabnie, by osuszyć je z obu stron. Podziel w wyobraźni ryżowy papier na 4 poziome pasy. Na drugim pasie od dołu ułóż następujące składniki: 1 liść sałaty, trochę marchewki, suszone pomidory, wołowinę, dymki, żółtą paprykę i ogórek. Nie przepełniaj sajgonek składnikami. Posyp nadzienie świeżą kolendrą. Zawiń „dolną” część arkusza tak, żeby przykrył nadzienie, zawiń boczne brzegi i delikatnie zroluj. Przekrój na pół w poprzek i podawaj z dipem arachidowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA