Delia  Smith

Tajskie zielone curry z kurczaka


Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajskie zielone curry z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pasta curry

5 plasterków galangala, czyli tajskiego imbiru

1 czubata łyżeczka posiekanych łodyżek kolendry

5 tajskich szalotek

8 papryczek chilli z gatunku „ptasie oczko”

drobno pokrojona skórka limonki kaffir

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka pasty z krewetek

½ łyżeczki kminu rzymskiego, uprażonego na sucho i pokruszonego w moździerzu

½ łyżeczki nasion kolendry, uprażonych na sucho i pokruszonych w moździerzu

duża łodyga trawy cytrynowej, obrana, pokrojona i namoczona w soku z cytryny



Dodatkowo

1 ½ puszki mleka kokosowego

3 łyżki deserowe sosu rybnego

1 łyżeczka cukru palmowego (lub trzcinowego)

ugotowane mięso kurczaka

3 łyżki deserowe zielonego pieprzu



Garnirunek

7 liści limonki kaffir

1 średnio ostre, czerwone chilli

3 dag świeżych liści tajskiej bazylii



Przygotowanie

Do mini-malaksera wrzucamy plasterki galangala, kolendrę, szalotki, chilli, skórkę limonki, czosnek, pastę z krewetek, przyprawy, trawę cytrynową wraz z sokiem z cytryny i miksujemy.

Otwieramy puszki mleka kokosowego, zlewamy wodniste mleczko i wybieramy gęstą pastę.

Rozgrzewamy mocno wok i wrzucamy pastę kokosową. Mieszamy, żeby zawartość nie przywarła do dna. Smażymy, aż masa zacznie się rozdzielać i stawać oleista. Dodajemy pastę curry.

Porcjami wlewamy wodniste mleczko kokosowe. Wok trzymamy na dużym ogniu, by część płynu odparowała. Dodajemy sos rybny i cukier, mieszamy, by się rozpuścił i wrzucamy ugotowane mięso kurczaka. Dodajemy zielony pieprz, zmniejszamy ogień i przez chwilę gotujemy. Liście limonki układamy jeden na drugim, zwijamy w jak najciaśniejszy rulonik i bardzo ostrym nożem kroimy na cieniutkie paseczki. Chilli czyścimy z pestek i drobno kroimy. Zmniejszamy ogień i posypujemy potrawę pokrojonymi listkami limonki i chilli, a na koniec wrzucamy liście tajskiej bazylii.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina słodko-kwaśna
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.