Delia  Smith

Tajskie rybne curry z mango


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajskie rybne curry z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram świeżego łupacza

dorsza

halibuta

lub krewetek tygrysich

mango

2 puszki mleczka kokosowego

2 łodygi trawy cytrynowej

4 ząbki czosnku

3 cm świeżego korzenia imbiru

mała cebula

2 papryczki chilli

skórka i sok limonki

3 łyżki sosu rybnego

łyżeczka pasty z krewetek

 

 

Przygotowanie:


Mango obieramy i kroimy na kawałki. Duży garnek lub wok stawiamy na dużym ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe. Mieszając doprowadzamy je do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około dwudziestu minut, aż połowa odparuje. Do malaksera wrzucamy pokrojone łodygi trawy cytrynowej, czosnek, pokrojony na plasterki imbir, podzieloną na ćwiartki cebulę, oraz chilli. Dodajemy skórkę okrojoną z limonki i jej sok, sos rybny oraz pastę z krewetek. Składniki pasty miksujemy.
Zwiększamy ogień. Do zagęszczonego mleczka kokosowego wrzucamy sprawioną, oczyszczoną rybę oraz pastę curry i starannie mieszamy. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy wszystko razem przez 4 minuty. Dodajemy mango i gotujemy jeszcze 2 minuty. Tuż przed podaniem curry posypujemy trzema łyżkami posiekanej kolendry. Podajemy z tajskim, aromatycznym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Pstrąg wędzony w herbacie
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.