Delia  Smith

Tajskie rybne curry z mango


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajskie rybne curry z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram świeżego łupacza

dorsza

halibuta

lub krewetek tygrysich

mango

2 puszki mleczka kokosowego

2 łodygi trawy cytrynowej

4 ząbki czosnku

3 cm świeżego korzenia imbiru

mała cebula

2 papryczki chilli

skórka i sok limonki

3 łyżki sosu rybnego

łyżeczka pasty z krewetek

 

 

Przygotowanie:


Mango obieramy i kroimy na kawałki. Duży garnek lub wok stawiamy na dużym ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe. Mieszając doprowadzamy je do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około dwudziestu minut, aż połowa odparuje. Do malaksera wrzucamy pokrojone łodygi trawy cytrynowej, czosnek, pokrojony na plasterki imbir, podzieloną na ćwiartki cebulę, oraz chilli. Dodajemy skórkę okrojoną z limonki i jej sok, sos rybny oraz pastę z krewetek. Składniki pasty miksujemy.
Zwiększamy ogień. Do zagęszczonego mleczka kokosowego wrzucamy sprawioną, oczyszczoną rybę oraz pastę curry i starannie mieszamy. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy wszystko razem przez 4 minuty. Dodajemy mango i gotujemy jeszcze 2 minuty. Tuż przed podaniem curry posypujemy trzema łyżkami posiekanej kolendry. Podajemy z tajskim, aromatycznym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.