Delia  Smith

Tajskie placuszki rybne delii


Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajskie placuszki rybne delii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kilo dowolnej białej ryby bez skóry

dwie grubo pokrojone wraz z zieleniną dymki

2 łyżki świeżej kolendry

oczyszczone z pestek chilli

łyżka soku z limonki

spora szczypta soli

2 czubate łyżki pasty curry

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera wrzucamy rybę, dodajemy dymkę, kolendrę, chilli, sok z limonki, sól oraz pastę i wszystko razem niezbyt drobno miksujemy. Następnie nabieramy łyżkę mieszanki i ugniatamy w dłoniach. Wyciśniemy sporo płynu, ale nie szkodzi – ugniatamy, aż masa się połączy i można będzie nadać jej kształt. Formujemy małe, okrągłe placuszki. Kładziemy je na mocno rozgrzany olej arachidowy i smażymy minutę na każdej stronie. Podajemy z sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.