Ainsley Harriot

Tajskie curry z wieprzowiny


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajskie curry z wieprzowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

polędwiczka wieprzowa

czosnek

dymka

małe bakłażany

listki limonki kafir (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)

zielona pasta curry

puszka mleka kokosowego

grzyby shiitake (lub pieczarki)

łyżka jasnego sosu sojowego

sos rybny

ewentualnie: puszka kasztanów wodnych (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)

cienki makaron ryżowy

strączek czerwonej papryczki curry

 

 

Przygotowanie:


W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić grubo pokrojony czosnek, dymkę wraz z zieloną częścią. Chwilę przesmażyć, zwiększyć płomień i dodać pokrojone w kostkę mięso. Wymieszać, po chwili dodać pokrojone w dużą kostkę bakłażany. Wymieszać, na wierzch wrzucić pokrojone w paski listki limonek. Dodać zieloną pastę curry (uwaga! bardzo ostra), wlać mleko kokosowe. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Makaron namoczyć na kilka minut w osolonym wrzątku, żeby spęczniał (nie gotować!) Dodać pokrojone grzyby shiitake i kasztany wodne, wlać sos sojowy i odrobinę sosu rybnego oraz listki bazylii. Makaron odcedzić, na talerzu uformować w gniazdko. Do środka delikatnie włożyć porcję curry, posypać pokrojoną w cienkie plasterki papryczką curry.

powrót

Podobne przepisy

Pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.