Tajski makaron z bok choy i warzywami

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajski makaron z bok choy i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag makaronu ryżowego

dziki imbir galangal

2 papryczki chilli

pęczek dymki

groszek cukrowy

20 dag mieszanych grzybów

kapusta bok choy

sos rybny

2 łyżki sosu sojowego

czubata łyżeczka pasty curry

20 dag jogurtu

25g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

 

Przygotowanie:


Makaron gotujemy w trzech etapach: wrzucamy na 2 minuty na lekko osolony wrzątek, przelewamy zimną wodą, a potem znów podgrzewamy. W woku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy starty imbir, pozbawione nasion i drobno posiekane chilli i garść pokrojonego na spore kawałki szczypioru. Dodajemy groszek cukrowy w całości. Potrawę można wzbogacić niewielką ilością bekonu, kiełbasy lub kilkoma krewetkami. Dorzucamy grzyby – na przykład pieczarki i boczniaki. Podsmażamy na dużym ogniu. Doprawiamy sosem rybnym, sojowym i pastą curry. Dodajemy przekrojone wzdłuż na pół bok choy, czyli odmianę kapusty pekińskiej. Mieszamy i gotujemy chwilę na dużym ogniu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.