Mark  Bittman

Tajski deser


Przepis z programu Minimalista (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajski deser
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 700 g kabaczka

obranego

pozbawionego nasion i pokrojonego na duże kawałki

2 łyżki masła (opcjonalnie)

750 ml (2 puszki) mleka kokosowego

120 g (lub do smaku) brązowego cukru

szczypta soli

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać w rondlu pokrojonego kabaczka z masłem, mlekiem kokosowym, cukrem i solą. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszając, aż kabaczek będzie miękki., ok. 15-20 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej lub schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem wymieszać z ekstraktem waniliowym. Zmiksować lub zostawić kabaczka w kawałkach, podawać schłodzonego lub w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.