Nigel Slater

Tajska zupa z makaronem


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajska zupa z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kawałek kłącza imbiru

obrany i posiekany

1-2 czerwone chili

posiekane

1-2 łodygi trawy cytrynowej obrane z twardych zewnętrznych liści

rozbite i posiekane

2-3 ząbki czosnku

obrane

1 garść świeżych liści kolendry – kilka listków odłożonych do przybrania

olej roślinny

1 łyżka nasion kolendry

1-2 szczypty mielonej kurkumy

250 g bulionu warzywnego

2 garście makaronu ryżowego

400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego

1 duża garść surowych obranych i oczyszczonych dużych krewetek (pancerzyki i głowy można zachować i ugotować na nich bulion)

kilka kropki tajskiego sosu rybnego do smaku

 

 

Przygotowanie:


Zmiel w malakserze imbir, chili, trawę cytrynową, czosnek i większość kolendry z odrobiną oleju roślinnego na wilgotną pastę. Przełóż ją do dużego płaskiego rondla i smaż przez kilka minut mieszając, aż przyprawy uwolnią aromat. W tym samym czasie zalej wrzątkiem makaron ryżowy i odstaw na 4–5 minut, żeby zmiękły, a następnie odsącz i odstaw na bok. Wlej mleczko kokosowe do rondla z pastą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, dodaj oczyszczone krewetki i gotuj je 2-3 minuty, aż będą matowe i różowe. Dopraw sosem rybnym i resztą posiekanej kolendry. Rozłóż makaron do 2 misek i nałóż aromatyczną zupę z krewetkami. Od razu podawaj. Krewetki można zastąpić kawałkami kurczaka, przegrzebkami i albo pieczarkami.

powrót

Podobne przepisy

Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.