Tobie  Puttock

Tajska sałatka z wołowiną


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajska sałatka z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

400 g polędwicy wołowej

2 ząbki czosnku, obrane

3 korzenie kolendry, umyte

1 liść limonki kafir, pokrojony na cienkie paseczki

1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona na cienkie plasterki

1 szczypta soli

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

½ łyżeczki cukru palmowego

1 mała garść kiełków fasoli mung

4 pomidorki koktajlowe, umyte i przekrojone na połówki

6-8 małych azjatyckich bakłażanów, umytych i przekrojonych na ćwiartki

1 mała garść grzybów mun, namoczonych we wrzątku i pokrojonych na paski

1 mała garść liści kolendry, umytych i z grubsza posiekanych

1 mała garść liści tajskiej bazylii



Przygotowanie

Usmaż polędwicę na rozgrzanej grillowej patelni, aż będzie średnio wysmażona. Włóż czosnek, liść limonki kafir, trawę cytrynową i sól do moździerza i lekko utłucz, nie robiąc pasty ze składników. Dodaj sos rybny, sojowy, sok z limonki i cukier palmowy. Wymieszaj w dużej misce kiełki fasoli mung, połówki pomidorków, ćwiartki bakłażanów i grzyby mun. Pokrój polędwicę na paski i ułóż na sałatce. Wymieszaj dressing i nałóż do miski z sałatką. Wymieszaj składniki, dodaj zioła i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina duszona z fasolką flażolet
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zrazy z grzybami i ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.