Marieta  Marecka

Tagliatelle ze szpinakiem i soczewicą


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

Tagliatelle ze szpinakiem i soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ opakowania makaronu tagliatelle

2 ząbki czosnku

oliwa

1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy

½ łyżeczki kuminu

½ małego chili

200-250 g serka mascarpone

400 g świeżego szpinaku

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

skórka z ½ cytryny

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, w połowie gotowania zaczynamy przygotowywać sos.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dorzucamy soczewicę, doprawiamy kuminem, skórką z cytryny i chili.
Krótko podsmażamy i dorzucamy listki szpinaku.
Doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy gaz i dodajemy serek mascarpone. Do warzyw wymieszanych z serem dodajemy ugotowany al dente makaron, krótko razem przesmażamy na patelni i serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z krabem
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.