Tagliatelle z cebulkami i oliwkami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g makaronu jajecznego w kształcie wstążek tagliatelle

12 młodych cebulek

80g czarnych oliwek z gatunku taggiasche (zamiennie mogą być inne słodkie w smaku oliwki)

1/2 kieliszka białego wytrawnego wina

4 łyżki oliwy z oliwek

1 liść laurowy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebulki oczyszczamy, obcinamy korzonki i prawie całą zieloną część pędów kroimy w paseczki i myjemy. Oliwki drylujemy i kroimy na połówki. Na patelnię przekładamy cebulki, dodajemy połówki czarnych oliwek, liść laurowy; wlewamy białe wino, skrapiamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu około 10 minut. Wyjmujemy liść laurowy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron tagliatelle. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, dodajemy ragout z cebulek i oliwek. Potrawę podajemy na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne z kaczką
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z kaczki
Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Pampuchy poznańskie z mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.