Tagliatelle z cebulkami i oliwkami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g makaronu jajecznego w kształcie wstążek tagliatelle

12 młodych cebulek

80g czarnych oliwek z gatunku taggiasche (zamiennie mogą być inne słodkie w smaku oliwki)

1/2 kieliszka białego wytrawnego wina

4 łyżki oliwy z oliwek

1 liść laurowy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebulki oczyszczamy, obcinamy korzonki i prawie całą zieloną część pędów kroimy w paseczki i myjemy. Oliwki drylujemy i kroimy na połówki. Na patelnię przekładamy cebulki, dodajemy połówki czarnych oliwek, liść laurowy; wlewamy białe wino, skrapiamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu około 10 minut. Wyjmujemy liść laurowy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron tagliatelle. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, dodajemy ragout z cebulek i oliwek. Potrawę podajemy na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Spaghetti z marchewki i cukinii z krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluska miedzianogórska
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.