Tagliatelle z białą truflą

Tagliatelle z białą truflą
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Makaron:
350 g włoskiej mąki z pszenicy durum tipo 00
1 całe jajko
6 żółtek
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
masło
parmezan
1 biała trufla

Przygotowanie:
Przesiej mąkę na blat i zrób wgłębienie pośrodku. Wbij do niego jajko i dodaj żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieć twarde ciasto i odłóż je na pół godziny, żeby odpoczęło po zagniataniu. Za pomocą maszynki do makaronu rozwałkuj ciasto zgodnie z instrukcją albo rozwałkuj je ręcznie na podłużne placki o grubości 3 mm. Oprósz rozwałkowane ciasto mąką, żeby się nie kleiło. Złóż je w harmonijkę i pokrój na wstążki o szerokości 0,5 cm. Zagotuj garnek posolonego wrzątku i ugotuj makaron w 5 min. Odcedź go, wymieszaj z łyżką masła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z parmezanem, zetrzyj cieniutkie plastry trufli na szatkownicy i rozłóż na porcjach makaronu.

© Rose Gray i Ruth Rogers

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA