Ruth  Rogers

Tagliatelle z białą truflą


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tagliatelle z białą truflą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Makaron:

350 g włoskiej mąki z pszenicy durum tipo 00

1 całe jajko

6 żółtek

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

masło

parmezan

1 biała trufla



Przygotowanie:

Przesiej mąkę na blat i zrób wgłębienie pośrodku. Wbij do niego jajko i dodaj żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieć twarde ciasto i odłóż je na pół godziny, żeby odpoczęło po zagniataniu. Za pomocą maszynki do makaronu rozwałkuj ciasto zgodnie z instrukcją albo rozwałkuj je ręcznie na podłużne placki o grubości 3 mm. Oprósz rozwałkowane ciasto mąką, żeby się nie kleiło. Złóż je w harmonijkę i pokrój na wstążki o szerokości 0,5 cm. Zagotuj garnek posolonego wrzątku i ugotuj makaron w 5 min. Odcedź go, wymieszaj z łyżką masła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z parmezanem, zetrzyj cieniutkie plastry trufli na szatkownicy i rozłóż na porcjach makaronu.



© Rose Gray i Ruth Rogers

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.