Tagine z kurczaka, cytryny i oliwy

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tagine z kurczaka, cytryny i oliwy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 uda kurczaka

1 podudzie kurczaka

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

1 czerwona cebula

¼ łyżeczki świeżego korzenia imbiru

½ marchewki

½ pora

½ łodygi selera naciowego

¼ filiżanki zielonych oliwek

¼ filiżanki rodzynków

mielony kmin rzymski

mielona kolendra

świeża kolendra

kurkuma

sumak

szafran

imbir w proszku

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Nacinamy mięso. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kolendrę i kmin rzymski prażymy i ucieramy w moździerzu. Wsypujemy do kurczaka. Do garnka wlewamy oliwę. Smażymy mięso z obu stron.
Czosnek, marchew, seler naciowy, pora i czerwoną cebulę kroimy na duże kawałki. Czosnek i cebulę smażymy na oliwie po kurczaku. Gdy zmiękną dodajemy resztę warzyw. Wsypujemy kmin, kolendrę, kurkumę, imbir w proszku, sumak, szafran i starty korzeń imbiru. Mieszamy. Następnie dodajemy świeże zioła: liście kolendry, natkę pietruszki i liść laurowy. Wlewamy wodę, wywar z kurczaka albo wino. W garnku ponownie umieszczamy kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z wywaru, który następnie redukujemy. Dodajemy rodzynki, świeże liście kolendry, sok z cytryny i zielone oliwki. Na koniec przygotowujemy kuskus. Do garnka wlewamy dwie filiżanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tymianek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Powoli wsypujemy filiżankę kuskusu. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz. Zostawiamy na 5-10 minut.
Mięso kładziemy na kuskusie. Polewamy zredukowanym sosem z warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.