Tagine z jagnięciną i ciecierzycą

Tagine z jagnięciną i ciecierzycą
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 6 golonek jagnięcych
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½-1 łyżeczek pieprzu cayenne, do smaku
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 duże cebule, drobno pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki rozgrzewające pasty chili według przepisu Annabel Langbein lub 2-3 łyżeczki drobno posiekanego, czerwonego chili lub harrisy, do smaku
  • 3 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 3 szklanki gotowanej ciecierzycy lub 2 puszki po 400 gramów (bez zalewy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki listków kolendry, do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem. Golonki włożyć do miski lub torebki. Dodać kumin, kolendrę, cynamon, oregano, pieprz cayenne, sól, pieprz i dokładnie wymieszać, żeby mięso pokryć w przyprawach. Golonki ułożyć w brytfannie, skropić 2 łyżkami oliwy i piec, aż się zrumienią, a tłuszcz się wytopi (40-45 minut).
W tym czasie rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy w dużym garnku, wrzucić cebulę i czosnek. Przesmażyć do miękkości (około 5 minut). Dodać pastę chili, chili lub harissę i smażyć 1 minutę. Dodać wywar, morele, ciecierzycę i dusić na małym ogniu.

Mięso wyjąć z piekarnika, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C. Odlać tłuszcz z brytfanny. Wlać trochę sosu z ciecierzycy, zamieszać, żeby zebrać z dna to, co się przypiekło. Wlać cały sos. Dokładnie przykryć i piec do miękkości mięsa (2½-3 godzin). Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny, podawać przybrane listkami kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA