Tadżin z jagnięciny

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tadżin z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,2 kg łopatki jagnięcej

200 g kuskusu

ćwierć filiżanki oliwy

imbir

posiekana cebula

pokrojona w kostkę marchewka

pół filiżanki listków mięty

3 ząbki czosnku

łyżka mielonego kminu

łyżka mielonej kolendry

kora cynamonowa

anyż gwiazdkowy

łyżeczka kurkumy

pół łyżki wędzonej papryki

5 obranych, pokrojonych pomidorów

5 fig

filiżanka bulionu

200 ml wrzątku

sól i pieprz

pół pęczka kolendry

Przygotowanie:

Kuskus wsypać do miski. Dodać pieprz i łyżkę oliwy. Wlać wrzątek. Przykryć i odstawić.
Pokrojone w kostkę mięso obsmażyć na oliwie. Dodać imbir, cebulę, marchewkę, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, anyż, kurkumę, paprykę i pomidory. Wlać bulion i gotować całość przez 20 minut na wolnym ogniu. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem, dodać figi i miętę. Przybrać natką kolendry i podawać z kuskusem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.