Tacos z chorizo, ziemniakami i salsą chipotle

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tacos z chorizo, ziemniakami i salsą chipotle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

350 g ziemniaków

trochę oleju roślinnego

200 g surowego chorizo, posiekanego

½ średniej cebuli, drobno posiekanej

kilka gałązek świeżego tymianku

2 ząbki czosnku, posiekane

8 małych tortilli kukurydzianych do podania



salsa:

3 pomidory śliwkowe

2 ząbki czosnku, obrane

½ małej cebuli, pokrojonej w plasterki

1 suszone chili chipotle, oczyszczone, zalane wrzątkiem i namoczone przez 20 minut

sok z połowy limonki



Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Na dużej ciężkiej, patelni rozgrzać olej, chorizo smażyć, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodać cebulę, tymianek i sól. Smażyć do miękkości. Dodać czosnek. Smażyć kilka minut, dodać ziemniaki, wymieszać. Zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dużą, ciężką patelnię ustawić na dużym ogniu. Ułożyć pomidory, czosnek i cebulę. Podpiekać bez tłuszczu, aż sczernieją, pokryją się pęcherzami i zmiękną. Pomidory wymagają więcej czasu, więc po 5-10 minutach należy zdjąć z patelni czosnek i cebulę. Warzywa zmiksować z namoczonym chili chipotle i kolendrą. Doprawić do smaku sokiem z limonki i solą.







powrót

Podobne przepisy

Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.