Marta Dymek

Tabbouleh szparagowe


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

Tabbouleh szparagowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pęczek szparagów

kilka kropli oleju roślinnego

sól

½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki

2 łyżki drobno posiekanej mięty

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy

¼ łyżeczki kuminu

10 pomidorów koktajlowych

garść sezamu i mała garść pistacji

sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szparagi obrać do połowy, uciąć twardy koniec, a następnie tak przygotowane szparagi pokroić na 3 – 4 kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem oraz solą i dokładnie natrzeć. Piec przez 10 – 12 minut.
W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie pozostałe składniki poza pomidorami, pistacjami i sezamem. Na dobrze wymieszaną kaszę z dodatkami wyłożyć upieczone szparagi i połówki pomidorów, a na koniec obsypać wszystko sezamem. Najlepiej smakuje po chwili w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Sticky rice z truskawkami
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Czakalaka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.