Marco Pierre  White

Szynka z sałatką z selera


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Szynka z sałatką z selera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dowolna dojrzewająca szynka

1 korzeń selera

2 żółtka

2 łyżki białego octu winnego

oliwa

1 łyżeczka musztardy angielskiej

1 łyżeczka pełnoziarnistej musztardy francuskiej

1 łyżka soli

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Selera obrać i pokroić w zapałkę. Przełożyć do miski, posypać solą i odstawić na kilka godzin. Odcedzić, spłukać nadmiar soli i osuszyć papierowymi ręcznikami. Przygotować majonez. Roztrzepać żółtka z octem, powoli dodawać oliwę, cały czas ubijając. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Dodać nieco majonezu do selera i wymieszać. Majonezu powinno być tyle, by równomiernie pokrywał kawałki selera. Ułożyć na talerzu szynkę pokrojoną w bardzo cienkie plastry, na niej ułożyć sałatkę z selera, posypać natką.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.