Lucinda Scala  Quinn

Szynka w glazurze cytrusowej


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szynka w glazurze cytrusowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 wędzona szynka z kością o wadze 4,5 kg

½ szklanki marmolady pomarańczowej

3 łyżki madery lub sherry

sok z połowy z cytryny

1 pomarańcza

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 175° C. Umieścić szynkę szeroką częścią do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, dokładnie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na godzinę.
Na średnim ogniu podgrzewać w rondlu marmoladę pomarańczową, maderę lub sherry, sok z cytryny i sok z połowy pomarańczy, ok. 5 minut, aż glazura stanie się płynna. Wyjąć szynkę z piekarnika i zdjąć folię. Ponacinać całą szynkę w romby i posmarować połową glazury. Pokroić drugą połowę pomarańczy w cienkie plastry i obłożyć nimi szynkę. Zwiększyć temperaturę do 225° C. Piec szynkę bez przykrycia 20 minut. Posmarować resztą glazury i piec jeszcze 10 - 15 minut, aż się zrumieni. Przed pokrojeniem odstawić na 15 - 30 minut, aby mięso odpoczęło.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.