Lucinda Scala  Quinn

Szynka w glazurze cytrusowej


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szynka w glazurze cytrusowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 wędzona szynka z kością o wadze 4,5 kg

½ szklanki marmolady pomarańczowej

3 łyżki madery lub sherry

sok z połowy z cytryny

1 pomarańcza

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 175° C. Umieścić szynkę szeroką częścią do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, dokładnie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na godzinę.
Na średnim ogniu podgrzewać w rondlu marmoladę pomarańczową, maderę lub sherry, sok z cytryny i sok z połowy pomarańczy, ok. 5 minut, aż glazura stanie się płynna. Wyjąć szynkę z piekarnika i zdjąć folię. Ponacinać całą szynkę w romby i posmarować połową glazury. Pokroić drugą połowę pomarańczy w cienkie plastry i obłożyć nimi szynkę. Zwiększyć temperaturę do 225° C. Piec szynkę bez przykrycia 20 minut. Posmarować resztą glazury i piec jeszcze 10 - 15 minut, aż się zrumieni. Przed pokrojeniem odstawić na 15 - 30 minut, aby mięso odpoczęło.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Befsztyk na różne sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.