Szybkie ciasto

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szybkie ciasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 jajek

125g cukru

125g mąki plus 1 łyżka

paczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka wody pomarańczowej

1 łyżka masła

cukier puder do posypania

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Oddziel białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodaj 125g cukru i łyżkę wody pomarańczowej. Wymieszaj mikserem, aż masa zrobi się biała. Następnie wsyp na sito 125g mąki i proszek do pieczenia, połóż je na misce i ostukaj jego boki drewnianą łyżką, tak aby mąka spadła do żółtek. Całość wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Dodaj 2 czubate łyżki piany do masy z żółtek i wymieszaj, żeby rozrzedzić ciasto. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj, aby ciasto nie opadło. Foremkę o 28cm średnicy wysmaruj masłem i oprósz mąką. Strzep nadmiar mąki. Przełóż ciasto do foremki i obstukaj brzegi, aby ciasto rozłożyło się równomiernie. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Z folii aluminiowej wytnij koło wielkości foremki i po 15 minutach pieczenia przykryj wierzch ciasta, aby się nie spiekł. Podawaj po przestudzeniu.

powrót

Podobne przepisy

Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.