James  Martin

Szybki pudding z letnich owoców i bazylii


Przepis z programu Słodki James (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Szybki pudding z letnich owoców i bazylii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos

150 g rozmrożonej mieszanki różnych letnich owoców

drobny cukier, do smaku



Pudding

150 g rozmrożonej mieszanki różnych letnich owoców

mała garść świeżych truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki

drobny cukier, do smaku

10 porwanych liści świeżej bazylii

olej do natłuszczenia foremek

12-14 cienkich kromek białego chleba, bez skórki



Do podania

duża garść świeżych truskawek, jeżyn i czerwonych porzeczek

4 czubki gałązek świeżej bazylii

cukier puder, do posypania





Przygotowanie

Zmiksuj owoce w blenderze na purée. Wmieszaj dość cukru do smaku, a następnie przetrzyj sos przez sitko do miski i odstaw. Aby przyrządzić pudding, włóż rozmrożone owoce oraz truskawki do miski, dodaj cukier do smaku i wmieszaj bazylię. Lekko natłuść wnętrza czterech foremek do puddingu i wyłóż je folią. Wytnij cztery krążki chleba na dno foremek oraz pokrój chleb na wąskie prostokątne kawałki do wyłożenia bocznych ścianek. Zamocz każdy kawałek chleba z jednej strony w owocowym sosie i wyłóż nimi ścianki foremek nasączoną stroną na zewnątrz. Wypełnij środki foremek mieszanką owoców i dobrze je uciśnij. Dopełnij zawartość każdej z foremek wieczkiem z chleba. Wstaw foremki do lodówki na 30 minut przed podaniem. Ostrożnie wyjmij puddingi na talerzyki, skrop sosem, udekoruj świeżymi owocami i gałązkami świeżej bazylii, a na koniec posyp cukrem pudrem.



© James Martin





powrót

Podobne przepisy

Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.