Donna Hay

Szybki pieczony kurczak z frytkami


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szybki pieczony kurczak z frytkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg

2 łyżeczki wędzonej papryki

2 łyżeczki świeżego tymianku

1 łyżeczka soli morskiej w płatkach

½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pierzu

2 łyżki oleju roślinnego

4–5 dużych ziemniaków

umytych i pokrojonych w ósemki

cząstki cytryny

do podania

 

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C. Nożycami do drobiu przeciąć kurczaka na pół wzdłuż kręgosłupa, usunąć kość i rozpłaszczyć mięso. Wymieszać olej z papryką, tymiankiem, solą i pieprzem, i posmarować tą mieszkanką kurczaka. Umieścić frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym olejem. Piec 10 minut, położyć na blachę kurczaka i piec jeszcze pół godziny, aż mięso będzie dobre, a frytki rumiane i chrupiące. Podawać z cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Mandor

postów: 6

15.01.2013 09:44

CYTUJ

"½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pierzu"

Chyba powinno być "pierza" ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.