Marieta  Marecka

Szybki makaron azjatycki


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 59

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego (wstążki)

½ pęczka dymki

1 marchew

2 kapusty pak choi

1 czerwona cebula

2 łyżki sezamu

1 ząbek czosnku

mały kawałek imbiru

1 łyżeczka cukru

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

1 mała papryczka chili

sok z ½ limonki

oliwa

(przyda się wok!)

 

Opcjonalnie:

1 łyżka mąki ziemniaczanej

ok. pół szklanki wody

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, marchew w cienkie paski, szczypiorek szatkujemy, a pak choi kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulkę i krótko podsmażamy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i marchewkę. Doprawiamy sosem rybnym, sojowym, papryczką chili, cukrem i sokiem z limonki.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Do warzyw dorzucamy pak choi i smażmy dalej, aż warzywa lekko zmiękną, podrzucamy całość na patelni kilka razy.
Wlewamy trochę wody. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do dania. Dorzucamy makaron i wszystko razem mieszamy. Na koniec posypujemy danie sezamem i dymką, serwujemy gorące.

powrót

Podobne przepisy

Zielona lasagne z bobem i beszamelem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.