Szwedzki gulasz śniadaniowy

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Szwedzki gulasz śniadaniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

szynka pokrojona w kostkę

wołowina pokrojona w kostkę

peklowana ligawa

kiełbasa wieprzowa

½ filiżanki kaczego tłuszczu lub oliwy

1 ząbek czosnku

1 szalotka

1 łyżka świeżego lub mrożonego groszku

2 małe ziemniaki

1 jajko

tosty z ciasta drożdżowego

świeża natka pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Lekko rozgrzej patelnię i polej ją tłuszczem z kaczki lub oliwą. Połóż na niej rozdrobniony czosnek i smaż na bardzo wolnym ogniu. Dorzuć posiekaną w kostkę szalotkę. Pokrój ziemniaki w plasterki i rozłóż na patelni. Nadaj postać kosteczek wszystkim kawałkom mięsa i dorzuć je do składników na patelni. Odkręć gaz, żeby zaczęły skwierczeć. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj groszek i zamieszaj. (Mrożony przelej wcześniej wrzątkiem.) Ukrój grube kromki ciasta drożdżowego i podpiecz je w piekarniku lub tosterze. Posyp gulasz świeżą natką pietruszki, odrobiną soli i pieprzu i przełóż na talerz. Sparz jajko. Uformuj w środku porcji mały dołek i ułóż tam żółtko w skorupce. Podawaj z tostami. Przed zjedzeniem wymieszaj żółtko z gulaszem.

powrót

Podobne przepisy

Łopatka wieprzowa w kiszonej kapuście z ananasem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.