David Gaboriaud

Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

odsłon: 302

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g szprotek (mogą być też sardynki, małe śledzie lub sielawy)

pół szklanki mąki kukurydzianej

olej

sól

 

Dodatki:

6 szt. cebuli dymki

8 szt. rzodkiewek wraz z listkami

sól

pieprz

 

Sos:

1 opakowanie ajranu lub zsiadłego mleka

2 łyżki orzeszków pinii

łyżka posiekanego koperku

łyżka posiekanej mięty

łyżka oliwy z oliwek

pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Ajran lub zsiadłe mleko wymieszaj z ziołami, orzeszkami pinii (możesz je wcześniej uprażyć, ale nie musisz), dopraw do smaku pieprzem (w przypadku zsiadłego mleka możesz jeszcze doprawić solą, sam ajran jest już solonym napojem). Odstaw do lodówki.

Dymki grilluj w całości na patelni grillowej. Odstaw.

Szprotki obtocz w mące kukurydzianej i smaż partiami w rozgrzanym do 170 stopni oleju (w garnku). Ryby smaż krótko - do lekkiego zarumienia.
Wyciągnij ryby z garnka i odsącz na ręczniku papierowym.
Z dymki uformuj „gniazdo” i na środku ułóż smażone szprotki. Dopraw solą.

Dressing wyciągnij z lodówki, dodaj rzodkiewki. Serwuj ze szprotkami. To idealna przekąska do piwa lub wina.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.