Szpinakowe gnocchi z sosem pieczarkowym

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Szpinakowe gnocchi z sosem pieczarkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na kluski:

500 g szpinaku

300 g ricotty

30 g masła

150 g startego parmezanu

2 jajka

3 łyżki mąki oraz mąka do obtoczenia

sól i pieprz



Na sos:

500 g pieczarek

3 drobno posiekane szalotki

1 drobno posiekany ząbek czosnku

30 g masła

125 ml białego wina

200 ml śmietany

szczypta gałki muszkatołowej



Do podania:

30 g masła

50 g startego parmezanu



Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Umyć i przebrać szpinak, usunąć zwiędłe liście oraz zbyt twarde ogonki. Starannie osączyć. Blanszować porcjami przez 30 sekund i wrzucać do zimnej wody. Odcedzić i lekko odcisnąć. Zblanszowany szpinak drobno posiekać i umieścić w czystym garnku. Postawić na małym ogniu i dodać ricottę oraz masło. Ogrzewać mieszając, aż składniki połączą się w gładką masę. Dobrze doprawić. Garnek zdjąć z ognia, dodać parmezan, jaja i mąkę. Dokładnie połączyć. Wyłożyć na duży talerz i odstawić do ostygnięcia. Potem schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.



Przygotować sos:

Pieczarki wytrzeć wilgotną ściereczką i drobno posiekać. Na patelnię wrzucić masło i postawić na małym ogniu. Kiedy się stopi, dodać szalotki i dusić 1-2 minuty. Kiedy szalotki się zeszklą, dodać czosnek. Dusić, aż czosnek lekko się zrumieni. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i zamieszać. Zwiększyć ogień i wlać wino energicznie mieszając pieczarki i szalotki. Kiedy wino zredukuje się o dwie trzecie, zmniejszyć ogień i dodać śmietanę i gałkę. Gotować na małym ogniu.

W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku i rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Wyjąć z lodówki masę na kluski. Nabierać łyżką masę, obtaczać w mące, formować kluski i układać na wysypanej mąką tacy, tak aby się nie sklejały. Do tej pory sos powinien się jeszcze bardziej zredukować. Zestawić go z ognia i postawić w ciepłym miejscu. Uformowane gnocchi wrzucać porcjami do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na blasze. Roztopić 30 g masła i polać nim ugotowane kluski. Posypać parmezanem. Blachę wstawić do piekarnika i zapiec, aż ser się zrumieni. Podawać polane sosem.



Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z pomidorami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z czosnkiem, szpinakiem i chili
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.