Szpinak duszony z sherry

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Szpinak duszony z sherry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki masła

1 obrana i drobno posiekana cebula

1 roztarty ząbek czosnku

4 łyżki mąki

240 ml śmietany 35%

60 ml sherry

900 g liści młodego szpinaku

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej duży rondel nad ogniem średnim do silnego, wrzuć masło i roztop. Dodaj cebulę, zeszklij. Dorzuć czosnek i smaż przez kilka chwil. Dodaj mąkę i rozetrzyj na gładką masę. Wlej śmietanę i sherry, ucieraj, aż powstanie gładka zasmażka. Gdy zgęstnieje dodaj szpinak, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj, aż liście zmiękną i powstanie gęsty sos.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.