Janella  Purcell

Szpecle


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 13)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski

Szpecle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g mąki

łyżeczka soli

4 jajka

gałka muszkatołowa

50 ml wody

50 g masła albo oliwy

 

 

Przygotowanie:


Przesiać mąkę z solą. Jajka ubić z wodą. Wlać do mąki. Dodać gałkę muszkatołową. Wymieszać ciasto dłonią, wbijając powietrze. Zagotować dużą ilość wody z solą. Rozprowadzić cienką warstwę ciasta na deseczce. Zanurzyć koniec deseczki we wrzątku. Zgarniać ciasto nożem tworząc długie kluski. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Podsmażyć kluseczki na maśle albo oliwie. Podawać z gulaszem. Można formować kluski za pomocą cedzaka umieszczonego nad garnkiem z wrzątkiem. Kluseczki będą wtedy drobniejsze.

powrót

Podobne przepisy

Studencka zapiekanka z makaronem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.