Szpecle zapiekane z cebulką i serem

Szpecle zapiekane z cebulką i serem
Oceń przepis:
123 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 1 ok. szklanki mleka lub wody
Sos:
  • 200-300 ml śmietany 18-22 %
  • 1 szklanka sera ementaler
  • ½ szklanki sera cheddar
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 1 czubata łyżka masła
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
bułka tarta i masło do formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce łączymy przesianą mąkę, gałkę, sól, dolewamy rozkłócone jaja i część mleka lub wody. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 15 minut, aż zaczną powstawać bąble i będą pękać.
Zagotowujemy osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć ciasto na kluski przecieramy przez durszlak lub wyciskarkę do szpecli.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, lekko doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ze szpeclami.
Sery ścieramy i łączymy ze śmietaną.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym bułką nakładamy część szpecli i sos, lekko mieszamy i nakładamy ostatnią warstwę sosu, oprószamy papryką i wstawiamy do pieca. Pieczemy w temperaturze
180 stopni ok. 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA