Szpecle z zielonego groszku i sos z wędzonego łososia

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Szpecle z zielonego groszku i sos z wędzonego łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki szpecli:

280 g mrożonego groszku

4 jaja

120 ml mleka lub wody

4 dymki

½ łyżeczki soli

220 g mąki

120 ml oliwy

 

Składniki sosu:

115 g serka śmietankowego

6 pokrojonych plastrów wędzonego łososia

1 posiekana, czerwona cebula

garść posiekanego koperku

2 łyżki kaparów

sok i skórka z 1 cytryny

4 łyżki masła lub oliwy (dowolnie)

Przygotowanie:

Doprowadź do wrzenia duży garnek osolonej wody. W tym czasie zmiksuj w mikserze albo w robocie kuchennym groszek, jaja, wodę, dymkę i sól. Przelej do miski. Dodaj mąkę i oliwę, wymieszaj starannie. Gumową łopatką przecieraj ciasto przez dużą tarkę tak, aby wpadało do wrzątku. Wymieszaj i gotuj, aż kluseczki będą miękkie, czyli przez ok. 2 minuty. Odcedź szpecle i gdy jeszcze są mokre, wymieszaj z serkiem śmietankowym. Mieszaj tak długo, aż serek się roztopi i stworzy sos na gorących kluseczkach. Dorzuć wędzonego łososia, cebulę, koperek, kapary i cytrynę. Wymieszaj i natychmiast podaj. Szpecle możesz także podsmażać na brązowo przez kilka minut, zanim zrobisz sos. Wyjmij je łyżką cedzakową z wrzątku, dobrze odsącz, wrzuć na podgrzaną patelnię z roztopionym masłem albo oliwą. Smaż, aż będą brązowe. Dalej postępuj jak opisano wyżej.

powrót

Podobne przepisy

Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.