Jamie  Oliver

Szparagi z owocami morza z patelni


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Szparagi z owocami morza z patelni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

2 małe filety z barweny

1 filet z dorady albo strzępiela

przekrojony na pół

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

2 małe oczyszczone kalmary (odetnijcie macki i zachowajcie je na później)

2-4 świeże przegrzebki

oczyszczone i ponacinane na krzyż

10 średniej wielkości szparagów (odetnijcie zdrewniałe końcówki)

mała garstka szczytów tymianku

1 świeża papryczka chilli

bez nasionek

posiekana

sok z 1 cytryny

oliwa extra virgin

garstka listków kopru włoskiego

 

 

Przygotowanie:


Postawcie dużą patelnię na ogniu i wlejcie oliwę. Ponacinajcie skórę ryb na krzyż, na głębokość jednego centymetra i doprawcie pieprzem i solą. Połóżcie na patelnię filety, skórą do dołu oraz macki kalmarów. Wsuńcie nóż w tuszkę kalmara i przetnijcie go z jednej strony, rozłóżcie i delikatnie ponacinajcie od wewnętrznej strony na krzyż. To samo zróbcie z drugim kalmarem. Połóżcie je na patelni, ponacinaną stroną do dołu. Dorzućcie szparagi i delikatnie potrząśnijcie patelnią. Smażcie przez parę minut i przewróćcie wszystko na drugą stronę. Posypcie tymiankiem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.