Jamie  Oliver

Szparagi z owocami morza z patelni


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Szparagi z owocami morza z patelni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

2 małe filety z barweny

1 filet z dorady albo strzępiela

przekrojony na pół

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

2 małe oczyszczone kalmary (odetnijcie macki i zachowajcie je na później)

2-4 świeże przegrzebki

oczyszczone i ponacinane na krzyż

10 średniej wielkości szparagów (odetnijcie zdrewniałe końcówki)

mała garstka szczytów tymianku

1 świeża papryczka chilli

bez nasionek

posiekana

sok z 1 cytryny

oliwa extra virgin

garstka listków kopru włoskiego

 

 

Przygotowanie:


Postawcie dużą patelnię na ogniu i wlejcie oliwę. Ponacinajcie skórę ryb na krzyż, na głębokość jednego centymetra i doprawcie pieprzem i solą. Połóżcie na patelnię filety, skórą do dołu oraz macki kalmarów. Wsuńcie nóż w tuszkę kalmara i przetnijcie go z jednej strony, rozłóżcie i delikatnie ponacinajcie od wewnętrznej strony na krzyż. To samo zróbcie z drugim kalmarem. Połóżcie je na patelni, ponacinaną stroną do dołu. Dorzućcie szparagi i delikatnie potrząśnijcie patelnią. Smażcie przez parę minut i przewróćcie wszystko na drugą stronę. Posypcie tymiankiem.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.