Szparagi w sosie pomarańczowym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szparagi w sosie pomarańczowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 pomarańcze

różowa szalotka

3 łyżki białego octu winnego

pół łyżki musztardy diżońskiej

3 - 4 łyżki oliwy

sól i pieprz

20 oczyszczonych zielonych szparagów

parmezan



Przygotowanie:

Dressing: zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy do miski. Wycisnąć sok z obu pomarańczy i wygotować w rondelku do objętości trzech łyżek. Posiekać szalotkę i zalać octem w kokilce. Odstawić na pięć minut. Dodać musztardę do skórki pomarańczowej. Przecedzić sok pomarańczowy na skórkę. Dodać odsączoną szalotkę. Wymieszać, następnie wmieszać oliwę. Posolić i popieprzyć. Odstawić.

Zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować do jędrności. Odlać i natychmiast spłukać zimną wodą, żeby zachowały kolor. Osuszyć papierowym ręcznikiem i wyłożyć na półmisek. Polać sosem. Przyozdobić płatkami parmezanu i popieprzyć.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.