Gary  Rhodes

Szparagi na toście z roztopionym serem


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Szparagi na toście z roztopionym serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12-18 szparagów

25-50 g parmezanu

bagietka

25 g masła + do smarowania bagietki

sól i pieprz

gruboziarnista sól morska

 

 

Przygotowanie:


Odetnij końcówki szparagów, wyginając je, aż same pękną. Usuń także zielone punkciki na łodygach. Pokrój bagietkę na kromki. Posmaruj je po obu stronach masłem i przypiecz pod grillem. W tym czasie ugotuj szparagi we wrzącej, osolonej wodzie. Średniej wielkości będą gotowe po 2-3 minutach. Grubsze gotują się 5 minut. Przełóż łyżką cedzakową do rondla, aby pozostała odrobina wody, w której się gotowały. Dorzuć masło, które powinno się roztopić. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać nieco gruboziarnistej soli morskiej, żeby wzbogacić całe danie. Na przypieczoną bagietkę nałóż szparagi i wiórki parmezanu. Ser polej sosem maślanym. Całość można wstawić na kilka chwil pod rozgrzany grill, żeby ser całkowicie się roztopił.

powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Suflet z kozim serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.