Tomasz Jakubiak

Sznycel wiedeński z sadzonym jajem i sałatką ziemniaczaną


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1804

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 kotlety z górki cielęcej

2 szczypty pieprzu

2 szczypty soli

szklanka mąki

3 jaja

szklanka bułki tartej

50 ml oleju

2 łyżki masła

cytryna

folia spożywcza

50 ml zimnej wody

 

Sałatka:

1 kg młodych ziemniaków

2 ogórki kiszone

łyżka kaparów

1 anchois

2 łyżki oliwy

2 łyżki majonezu

natka pietruszki

2 szczypty pieprzu

Przygotowanie:

Ziemniaki upiecz w piekarniku. Gdy wystygną, pokrój je w kostkę i wsyp do miski. Dodaj pokrojone ogórki kiszone, kapary, achois, oliwę, majonez i pietruszkę. Wszystkie składniki dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sznycel. Z górki cielęcej wykrój sznycel, zawiń w folię i rozbij go bardzo cienko. Następnie zwilż go wodą. Sznycel dopraw solą i pieprzem.
Do miski wbij 2 jaja i wymieszaj.
Przygotuj 2 talerze. Na jeden nasyp mąkę, a na drugi bułkę tartą. Sznycel oprósz w mącę, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż na rozgrzanym oleju.
Gdy kotlet się zarumieni, na patelnię dodaj masło i polewaj nim kotleta.
Na osobnej patelni rozpuść łyżkę masła i usmaż sadzone jajko. Sznycel podawaj z jajkiem sadzonym, sałatką i cytryną.

powrót

Podobne przepisy

Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.