Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g żabnicy

2 łyżki ziół prowansalskich

2 posiekane ząbki czosnku

ćwierć miarki oliwy

ćwierć miarki białego wina

sól i pieprz

cytryna

 

Przygotowanie:

Pokroić rybę w kostkę. Wymieszać zioła z czosnkiem, oliwą i winem. Wymieszać z rybą w szklanej misce i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, żeby mięso przeszło zalewą. Jeżeli używamy patyczków, należy je moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, żeby drewno nie spłonęło na grillu.
Posolić i popieprzyć rybę. Nawlec po 3 kawałki na patyczek, rozdzielając je plasterkami cytryny. Położyć na grill. Podawać z kawałkami cytryny do wyciśnięcia.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.