Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich

Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 400 g żabnicy
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • ćwierć miarki oliwy
  • ćwierć miarki białego wina
  • sól i pieprz
  • cytryna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokroić rybę w kostkę. Wymieszać zioła z czosnkiem, oliwą i winem. Wymieszać z rybą w szklanej misce i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, żeby mięso przeszło zalewą. Jeżeli używamy patyczków, należy je moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, żeby drewno nie spłonęło na grillu.
Posolić i popieprzyć rybę. Nawlec po 3 kawałki na patyczek, rozdzielając je plasterkami cytryny. Położyć na grill. Podawać z kawałkami cytryny do wyciśnięcia.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA