David Gaboriaud

Szaszłyki z wieprzowiny z morelami


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

odsłon: 168

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

200 g boczku

6 moreli

1 czerwona cebula

12 patyczków bambusowych

łodyga zielonej części cebuli dymki

 

Marynata:

50 ml oliwy z oliwek

gałązka rozmarynu

2 gałązki tymianku

skórka i sok z 1 cytryny

płaska łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki

kwiatki z 1 gałązki lawendy

płaska łyżeczka soli

 

Dressing:

pół opakowania jogurtu greckiego

łyżka oliwy z oliwek

szczypta sproszkowanej, słodkiej papryki

skórka z połowy cytryny

⅓ ogórka

kwiatki z 1 gałązki lawendy

sól

 

 

Przygotowanie:

Marynata: rozmaryn drobno posiekaj. Ściągnij listki tymianku z gałązki. Zioła wymieszaj z oliwą z oliwek, suszoną papryką, skórką i sokiem z cytryny oraz kwiatkami lawendy.
Pokrój polędwiczkę w kostkę ok 3-4 cm grubości i wymieszaj kawałki mięsa z marynatą. Odstaw na 30 min.
Pokrój boczek w równą kostkę ok 3 cm grubości. Morele pokrój na pół, cebulę pokrój na 12 kawałków.
Patyczki mocz w zimnej wodzie przez kilka minut, dzięki temu nie spalą się w trakcie grillowania.

Wbij na patyczki po kolei: kawałek polędwiczki, cebulę, boczek i morele. Grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z obu stron. Odstaw na chwilę.

Aby przygotować dressing, wymieszaj jogurt z solą i ułóż sos na talerz formując wgłębienie. Jogurt polej łyżką oliwy, posyp papryczką, skórką z cytryny i lawendą. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę „brunoise” i ułóż na boku talerza w poprzek.
Szaszłyki podawaj z dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekane naleśniki z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.