Anna Olson

Szaszłyki z tofu z orzechowym pesto


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Szaszłyki z tofu z orzechowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pesto z orzechami włoskimi

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka świeżych liści tajskiej bazylii

½ szklanki liści natki pietruszki

¾ łyżeczki soli

1 ząbek czosnku, startego na drobnej tarce albo zmiażdżonego

1 łyżeczka świeżego tartego imbiru

skórka otarta z 1 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy

1/3 szklanki oliwy



Przygotowanie

Upraż orzechy na patelni, aż się lekko zrumienią (ok. 5 min) i odstaw do ostygnięcia.

Zmiel w malakserze orzechy z liśćmi bazylii i natki oraz solą. Dodaj czosnek, otartą skórkę i sok z pomarańczy i zmiel wszystko, dolewając powoli oliwę.



Szaszłyki z tofu

1 opakowanie twardego tofu, pokrojonego na 12 podłużnych kawałków

drewniane patyczki do szaszłyków zanurzone w wodzie

2 ząbki czosnku, drobno starte albo zmiażdżone

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego

białko 1 jajka

1/3 szklanki ziarna sezamowego



Przygotwanie

Nabij kawałki tofu wzdłuż na patyczki do szaszłyków. W płaskim naczyniu wymieszaj sos sojowy z octem ryżowym. Obracaj tofu w zalewie, aż nasiąknie ze wszystkich stron i wstaw na 1-6 godzin do lodówki, przykryte folią plastikową. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż szaszłyki z tofu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ubij białko na lekką pianę i posmaruj szaszłyki za pomocą pędzla, a następnie posyp je ziarnem sezamowym. Piecz przez 5 min., obróć i piecz kolejne 5 min.

Podawaj szaszłyki o temperaturze pokojowej z dodatkiem pesto z orzechami włoskimi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta szparagowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki z kminem i chili
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.