Marta Dymek

Szaszłyki z tofu i koreańska mizeria


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Dania wegańskie

odsłon: 1312

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kostka tofu

200 g pieczarek

1 cebula

1 posiekany szczypior

 

Marynata:

1 gruszka

½ cebuli

3 ząbki czosnku

3 cm imbiru

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka syropu ryżowego lub z agawy

2 łyżki oleju sezamowego

szczypta soli oraz pieprzu

 

Koreańska mizeria:

1 długi ogórek

1 cebulka ze szczypiorem

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka papryki gochugaru, lub po ¼ łyżeczki papryki słodkiej, ostrej i wędzonej

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka cukru

¼ łyżeczki soli

ziarna sezamu

 

Przygotowanie:

W blenderze rozdrobnić wszystkie składniki marynaty na gładką pastę.
Tofu pokroić w kostkę, pieczarki pokroić na połówki, cebulę pokroić na grube kawałki, a szczypior przekroić kilka razy. Tak przygotowane składniki przełożyć do dużego pudełka, wylać marynatę i dokładnie natrzeć. Zafoliować, obciążyć i przełożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nabijać na patyczki i grillować, podawać z koreańską mizerią.
Aby przygotować koreańską mizerię, należy obrać i pokroić ogórka, a szczypior pokroić na długie kawałki. Dodać wszystkie składniki i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczane baloniki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Placuszki cukiniowe z miętowym guacamole
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Burgery meksykańskie
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Dania wegańskie

skomentuj przepis

rozmaryn

postów: 2

17.05.2016 11:55

CYTUJ

wow :D musze cos takiego przygotowac

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.