Szaszłyki z kurczakiem i figami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Szaszłyki z kurczakiem i figami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kurze piersi

pół miarki octu balsamicznego

pół miarki oliwy

2 pokrojone ząbki czosnku

sól i pieprz

4 przepołowione świeże figi

 

Przygotowanie:

Pokroić kurę w kostki o boku 2,5 cm i wrzucić do szklanej miski. Zmieszać ocet i oliwę z czosnkiem i zalać mięso. Zakryć i marynować przez parę godzin, od czasu do czasu przegarniając. W tym czasie namoczyć patyczki w wodzie.
Nawlec mięso i figi na patyczki, na przemian, tak żeby się nie stykały. Najlepiej wygląda, kiedy szaszłyk składa się z trzech kawałków. Grillować z obu stron, żeby dopiec mięso, ok. 10 minut.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwiczki wieprzowe a la Wellington
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.