Szaszłyki z krewetek i cukinii

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Szaszłyki z krewetek i cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Stopień trudności: łatwe





24 duże obrane krewetki

24 cienkie paski cukinii

ćwierć miarki oliwy

pół łyżeczki ostrej papryki

łyżka posiekanej świeżej mięty lub bazylii

sól



Nawlec krewetki na patyczek, przestrzeń między nimi owinąć paskami cukinii. Zmieszać oliwę, paprykę miętę/bazylię i sól w szklanym naczyniu. Włożyć do niego szaszłyki, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby przeszły smakiem zalewy, przewracając je 2 - 3 razy. Grillować, aż krewetki zróżowieją, a na cukinii pojawią się ciemne paski, po 3 - 5 minut na stronę.







UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.