Szaszłyki z kalmarów faszerowanych krewetkami

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Szaszłyki z kalmarów faszerowanych krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 oczyszczonych tub kalmarów

6 dużych krewetek – obranych ze skorupki i pozbawionych żyłek

dwie małe ośmiorniczki

kilka pokrojonych na kawałki łodyg trawy cytrynowej i dwie łodygi w całości

6 liści świeżej bazylii

sos pomidorowy babci Louise (patrz: oddzielny przepis)

oliwa

oliwa truflowa

zmiażdżony czosnek

świeży tymianek

rozmaryn i liście laurowe

sól do smaku

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Do posolonych wewnątrz tub kalmarów wkładamy po kawałku trawy cytrynowej, liść bazylii i trochę sosu pomidorowego. Wlewamy trochę oliwy truflowej i wkładamy posoloną krewetkę. Nabijamy tuby na łodygi trawy cytrynowej i kładziemy na talerzu. Smarujemy szaszłyczki sosem pomidorowym, polewamy zwykłą oliwą, posypujemy czosnkiem i ziołami, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, aby się zamarynowały. Rozgrzewamy na patelni oliwę i rumienimy szaszłyczki z jednej strony. Następnie je odwracamy, dodajemy zioła, w których się marynowały, oraz ośmiorniczki. Kiedy szaszłyczki zrumienią się z drugiej strony, wstawiamy je do piekarnika na 3-5 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny i polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.