Szaszłyki z cielęciny podane z ajvarem

Szaszłyki z cielęciny podane z ajvarem
Oceń przepis:
94 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • 300 g polędwicy cielęcej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżego cząbru
  • kilka liści świeżej szałwii
  • pół cebuli pokrojonej
  • sól, pieprz cayenne – do smaku
Ajvar:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ajvar. Papryki, bakłażan i cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy skórki papryki i bakłażana przypalą się na czarny kolor, wyciągnij je i przełóż do miski. Zakryj miskę od razu folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
Z wystudzonej papryki i bakłażana ściągnij upieczoną skórkę.
Następnie wyjmij cebulę z pieca i zdejmij z niej skórkę.
Paprykę, bakłażan, cebulę oraz czosnek przełóż do miksera. Dodaj oliwy z oliwek, pieprz cayenne i miksuj przez kilka sekund. Dopraw do smaku solą i odstaw.
Przygotuj szaszłyki. Polędwicę pokrój w kostkę. W misce wymieszaj mięso wraz z posiekanymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem cayenne. Całość odstaw na 30 min., by smaki się przegryzły.
Mięso uformuj i nabij na pałeczki do szaszłyków.
Szaszłyki smaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Szaszłyki serwuj z cebulą i ajvarem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA