Anjum  Anand

Szaszłyczki z paneeru i warzyw


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Szaszłyczki z paneeru i warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata

125 ml greckiego jogurtu

mały kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo posiekany

2-3 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane

sól do smaku

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka garam masala

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka mielonego kminu

nasionka z sześciu strączków zielonego kardamonu, utarte w moździerzu



Szaszłyczki

250 g paneeru pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm

1 duża cebula, pokrojona na duże kawałki

1 zielona i 1 czerwona słodka papryka, wypestkowane i pokrojone na duże kawałki

olej roślinny do natłuszczenia blachy

6 patyczków do szaszłyków

roztopione masło do polania



Przygotowanie

Wymieszać w misce wszystkie składniki marynaty, dodać paneer, cebulę i papryki. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 200 °C i natłuścić blachę do pieczenia olejem. Nabić warzywa i paneer na patyczki. Piec 7 minut, polać roztopionym masłem, odwrócić i piec jeszcze 5-7 minut.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Jajka w koszulkach ze szparagami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z grzybami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażona cukinia z serem i wiśniami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gulasz warzywny
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.