Curtis Stone

Szaszłyczki z krewetek królewskich z serem haloumi, ananasem i miętową salsą


Przepis z programu Surfing po menu (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Szaszłyczki z krewetek królewskich z serem haloumi, ananasem i miętową salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 łodyżek rozmarynu lub patyczki do szaszłyków

 

 

Przygotowanie:


Łodyżki rozmarynu oskubać z listków, pozostawiając na czubku małą kępkę. Namoczyć łodyżki albo bambusowe patyczki przez 30 minut w wodzie, aby się nie paliły podczas grillowania. Upiec papryczki na grillu albo na patelni grillowej, aż się lekko przypalą. Przełożyć do miseczki i szczelnie nakryć folią. Kiedy ostygną, obrać skórkę, wyjąć gniazdka nasienne i pokroić w paski. Wymieszać w miseczce ze skórką i sokiem z limonki, cukrem, olejem, miętą i pomidorem.
Krewetki oraz kawałki ananasa i haloumi ponadziewać na przemian na patyczki, kończąc zawsze krewetką. Piec na ruszcie albo na rozgrzanej patelni grillowej przez 5 – 8 minut, aż krewetki będą upieczone, a ananas i haloumi lekko się przyrumienią. Podawać z salsą.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sezamowy lawasz
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Mini tatin z porami i boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.