Szarmula

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Szarmula
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ pęczka natki

grubo posiekanej

½ pęczka kolendry

grubo posiekanej

2 czerwone cebule hiszpańskie

obrane i grubo posiekane

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka ras el hanout (mieszanki przypraw marokańskich)

1½ łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżeczki soli morskiej

1½ - 2 świeżych cytryn

wyciśniętych

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć składniki do pojemnika z nierdzewnej stali lub grubego plastyku (najlepiej o pojemności około 2 litrów) i miksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli przygotowujesz szarmulę z wyprzedzeniem, przechowuj ją w lodówce w szczelnym pojemniku, polaną cienką warstwą oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kanapka z kaczką i camambertem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Dosa Masala
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.