Szarmula

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Szarmula
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ pęczka natki

grubo posiekanej

½ pęczka kolendry

grubo posiekanej

2 czerwone cebule hiszpańskie

obrane i grubo posiekane

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka ras el hanout (mieszanki przypraw marokańskich)

1½ łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżeczki soli morskiej

1½ - 2 świeżych cytryn

wyciśniętych

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć składniki do pojemnika z nierdzewnej stali lub grubego plastyku (najlepiej o pojemności około 2 litrów) i miksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli przygotowujesz szarmulę z wyprzedzeniem, przechowuj ją w lodówce w szczelnym pojemniku, polaną cienką warstwą oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Congee z grzybami shiitake i gomashio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.