Szarlotka zawijana

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Szarlotka zawijana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

jabłka:

2 łyżki masła

6 jabłek (np. cortland, szara reneta), obranych i pokrojonych w kostkę

3 łyżki brązowego cukru

½ łyżeczki cynamonu



ciasto:

450 g gotowego ciasta francuskiego

2 jajka rozbite z 1 łyżką wody

2 łyżki przesianego cukru pudru



świeży ser owczy lub kozi



Przygotowanie:

Jabłka: na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy jabłka, brązowy cukier i cynamon. Podsmażamy jabłka 10-15 minut, aż zaczną się karmelizować i mięknąć. Przekładamy do naczynia, studzimy i przechowujemy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto: godzinę przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki i trzymamy w temperaturze pokojowej. Oprószamy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto do grubości 3 mm. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jednej połowie ciasta umieszczamy jabłka. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zawijamy ciasto tak, aby powstał trójkąt. Zlepiamy brzegi ciasta i dociskamy widelcem, tak jak podczas robienia pierogów. Za pomocą nożyka wycinamy małe szparki na wierzchu ciasta. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem. Pieczemy szarlotkę około 25 minut, aż wierzch się zrumieni, a nadzienie będzie buzować. W piekarniku włączamy opiekanie i posypujemy ciasto cukrem pudrem. Cukier powinien się skarmelizować. Ostrożnie, aby się nie przypalił. Powstanie chrupiąca skorupka. Ostrożnie umieszczamy ciasto na kratce i lekko studzimy. Kroimy ciasto na części i podajemy na ciepło z serem, jogurtem lub lodami.

powrót

Podobne przepisy

Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.