Delia  Smith

Szarlotka z migdałową kruszonką


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Szarlotka z migdałową kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

jabłka

cynamon

goździki

brązowy cukier

10 dag masła

15 dag maki + środek spulchniający

10 dag cukru demerara

10 dag migdałów



Przygotowanie

Pokrojone w plasterki jabłka posypujemy mielonym cynamonem, goździkami oraz brązowym cukrem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Na kruszonkę bierzemy 10 dag schłodzonego masła, 15 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym i 10 dag cukru demerara. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i miksujemy w robocie kuchennym, aż mieszanka będzie przypominała okruchy. Dorzucamy 10 dag nieblanszowanych migdałów i ponownie włączamy malakser, by je rozdrobnić. Posypujemy jabłka kruszonką i starannie ją ugniatamy. Pieczemy w gorącym piekarniku 35 - 40 minut, po czym odstawiamy na 10 minut, aby przestygło. Podajemy ze śmietanką, lub domowym sosem budyniowym (angielskim).



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Rolada biszkoptowa z jeżynami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Eiger

postów: 6

16.03.2012 21:12

CYTUJ

szarlotka z migdałami może być ciekawa ja robię z kokosem i sezamem, który rządzi ostatnio w mojej kuchni.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.