Szarlotka z jeżynami

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Szarlotka z jeżynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na nadzienie owocowe:

2 duże jabłka do pieczenia (np. szara reneta)

4 zwykłe jabłka

1 cytryna (tylko otarta skórka)

2 łyżki cukru

150 g świeżych lub mrożonych jeżyn



Na ciasto:

185 g masła

185 g cukru + odrobina do posypania

1 jajko + 1 żółtko

275 g mąki

1 ½ proszku do pieczenia



Na krem z brandy:

4 żółtka

3 łyżeczki mąki kukurydzianej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

250 ml mleka

185 ml śmietany

3 łyżki brandy



Nadzienie owocowe:

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i podziel każde jabłko na 16 cząstek. W średnim garnku umieść jabłka, skórkę z cytryny, cukier i 2 łyżki wody. Nakryj i duś 10 minut na małym ogniu. Jabłka powinny zmięknąć, ale zachować kształt. Zdejmij z palnika i ostudź.



Ciasto:

Utrzyj masło z cukrem, aż stanie się puszyste i gładkie. Dodaj jajko i wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników. Wymieszaj. Przełóż ciasto na blat posypany mąką. Podziel na dwie równe części. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj obie porcje ciasta. Powinny powstać placki o średnicy 22 cm. Umieść jeden z nich w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Na cieście ułóż jabłka, pozostawiając niewielki margines. Na wierzchu umieść jeżyny. Nakryj owoce drugim plackiem i zlep brzegi. Posmaruj wodą i posyp cukrem. Piecz 35-40 minut.



Krem z brandy:

W małej misce utrzyj żółtka z mąką, cukrem i wanilią. Wmieszaj mleko i śmietanę, aż powstanie gładka mikstura. Przełóż ją do średniego rondla i umieść na małym ogniu. Mieszając, gotuj 10 minut lub do momentu, gdy sos zgęstnieje i zacznie przywierać do łyżki. Dodaj brandy do smaku. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, nakryj i odstaw w ciepłe miejsce. Wyjmij tartę z piekarnika i studź w formie 10 minut. Podawaj z ciepłym kremem.



© Bill Granger

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.