Adam Chrząstowski

Szarlotka z gruszek w doniczce


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8062

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża paczka podłużnych biszkoptów

0,5 kg gruszek + 1 do dekoracji

150 g cukru

½ laski wanilii

3 łyżki żelatyny

4 łyżki zimnej wody

225 ml mleka

½ laski wanilii

2 żółtka

45 g cukru

50 ml wódki gruszkowej

½ szklanki śmietanki kremówki

 

Przygotowanie:

Dno doniczki o ściankach wysokości 10 cm wyłóż krążkiem pergaminu, a ścianki folią aluminiową. Biszkoptami wyłóż ciasno ścianki doniczki. Gruszki obierz, przepołów i wydrąż gniazda nasienne. Włóż do rondelka, dodaj 150 g cukru i ½ wanilii i zalej taką ilością wody, by przykryła gruszki. Zagotuj do rozpuszczenia cukru, następnie zmniejsz ogień i gotuj powoli przez następne 10 minut. Odstaw by gruszki ostygły w syropie. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Mleko zagotuj z połową cukru i wanilią, a z drugą jego połową ubij żółtka. Ciągle mieszając, zalej gorącym mlekiem żółtka. Wyskrob ziarenka z wanilii i dodaj do masy mleczno-jajecznej. Wlej masę do rondelka, dodaj namoczoną żelatynę i powoli podgrzewaj mieszając, aż zacznie gęstnieć. Natychmiast zdejmij z ognia i przecedź przez sito. Odstaw do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie osącz gruszki z syropu. Syrop zachowaj. 2 z nich odłóż do dekoracji. Resztę gruszek podziel na pół. Pierwszą część pokrój w kostkę, resztę zmiksuj w melakserze. Kostkę wymieszaj z gruszkówką, a zmiksowane owoce wymieszaj z kremem waniliowym. Ubij śmietanę i wymieszaj z masą waniliowo-gruszkową. Na koniec delikatnie wmieszaj kostkę z gruszek. Syropem zwilż biszkopty i nałóż do doniczki krem gruszkowy. Odstaw do stężenia na 3-4 godziny. Wyjmij szarlotkę z doniczki, zdejmij folię i pergamin i wierzch udekoruj wachlarzem z gruszki.

powrót

Podobne przepisy

Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.